Basarabia Pământ Românesc - Oameni şi locuri


„Basarabia/ Cuvint cu patru a /Ca patru turle albe de biserici“


OAMENI:

Grupul Ilaşcu

Vadim Pirogan

Ion şi Doina Aldea Teodorovici

"Ei au intonat ceea ce avem mai sfint:... Mama, Eminescu, Dumnezeu. Ei ne-au cintat graiul, scrisul, suveranitatea. In acest sens, cintecul va ramine unul din insemnele noastre de destinctie ca neam intre neamuri".

"Ion si Doina, Doina si Ion Aldea-Teodorovici sint doua deosebite personalitati ale muzicii si interpretarii contemporane, care au facut si fac epoca in prezentul de ieri, de azi si de miine al culturii romanesti de la periferia celui mai crunt imperiu".

Anton Crihan

Anton Crihan a absolvit liceul în 1914, în 1917 Facultatea de Agronomie din Odessa, Facultatea de Drept din Bucuresti (1924), cu doctoratul în drept la Paris (1934). A fost profesor de economie agrara la Facultatea de Agronomie din Iasi si la Politehnica din Iasi, ca titular al Catedrei de Economie Politica. A dezvoltat o intensa activitate pe tarîm social începînd din anul 1917, fiind mare luptator pentru drepturile taranimii. A fost presedinte al Comisiei Agrare, în cadrul Sfatului Tarii, întocmind proiectul de reforma agrara pentru Basarabia în octombrie si noiembrie 1918, si tot el a fost raportorul acestei legi în martie 1920, cînd a fost votata de Adunarea Deputatilor. Tot lui i se datoreaza, în cea mai mare parte, conceptiile foarte îndraznete pentru vremurile de atunci, înscrise în aceasta lege, potrivit careia nu s-au lasat proprietarilor decît 100 ha. Cînd Sfatul Tarii a hotarît despartirea Basarabiei de Rusia (24.I.1918) si formarea Republicii Moldovenesti independente, a fost însarcinat cu conducerea Ministerului Agriculturii. Dupa Unire, a prezidat Comisia Agrara si a formulat Proiectul de Lege Agrara pe care l-a aparat atît în Sfatul Tarii, cît si în Constituanta din 1919. A fost deputat în 5 legislaturi (1919, 1920, 1922, 1932, 1937). În 1932-1933 a fost subsecretar de Stat la Agricultura, înzestrînd Basarabia cu o Facultate de Agronomie. A fost printre fondatorii Partidului Taranesc Basarabean (1918), înainte de a exista un partid asemanator în tara. În 1947, a fost scos din învatamînt, iar la propunerea de a adera la Partidul Comunist în vederea revenirii în învatamînt, a refuzat.

În noiembrie 1944 era delegat de Comitetul Basarabenilor pentru a pleca în strainatate în vederea apararii Basarabiei, ceea ce a si facut, începînd din 1948, ajungînd la Paris în iulie 1949 si în SUA în octombrie 1951. A facut parte din Comitetul National Român, pîna în iulie 1964, cînd a demisionat. A pastrat pîna la moarte cetatenia româna, domiciliind în SUA (în orasul Saint Louis - Missouri) împreuna cu sotia sa, Olivia. Anton Crihan (mos Anton) a fost ultimul luptator pentru Unirea Basarabiei cu Patria Mama, întreaga lui viata avînd acest ideal. Mormântul lui Anton Crihan

Paul Goma

În anul anul 1935, la 2 octombrie, în satul Mana, comuna Vatici, judetul Orhei, Basarabia se naste al doilea fiu al familiei de învatatori, Goma, Paul Goma.Odata cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia se muta în tara.

În mai 1952, Paul Goma, elev în clasa a X-a a liceului "Gh. Lazar" din Sibiu, este "convocat" la Securitate si "retinut" opt zile, dupa care este exmatriculat din toate scolile din tara deoarece sustinuse în scoala cauza luptatorilor anticomunisti. Reuseste sa se înscrie la liceul "Radu Negru" din Fagaras, pe care îl absolva în iunie 1953.

În 1954 sustine simultan examene de admitere la Universitatea din Bucuresti la filologie-româna si la Institutul de literatura si critica literara "Mihai Eminescu". Reuseste la amândoua, alegând însa Institutul.

Din toamna anul 1955, are dispute la seminarii si cursuri cu profesorii Radu Florian, Tamara Gane, Mihai Gafita, T.G.Maiorescu, M.Novicov, fapt ce duce ca în iunie 1956 sa fie "judecat" de catre rectoratul Universitatii. Si astfel pentru prima data ia nastere "cazul Goma".

Dupa înfrângerea revolutiei maghiare din 1956 de catre tancurile "fratilor sovietici", în luna octombrie a aceluiasi an hotaraste sa predea carnetul de membru U.T.M., în semn de protest fata de macelul comis.

Este arestat în luna urmatoare, noiembrie, acuzat de tentativa de organizare de manifestatie ostila, fiind condamnat anul urmator în martie la doi ani de închisoare corectionala, pe care îi executa la închisorile Jilava si Gherla. Dupa aceea este trimis cu domiciliu fortat în Baragan, la Latesti, unde ramâne pâna în 1964. Mai multe aici

>> Siteul scriitorului

>> Alexandru Vakulovski: Paul Goma – Basarabia

>> Paul Goma: 27 Martie 1918 : B a s a r a b i a s i R o m a n i a

Andrei Cojocaru - micul pictor român din Tiraspol

Într-o zi de toamnã, am plecat in parc, sa desenez un peisaj. Si cum priveam la copacii inalti, din vârful copacului imi cãzu o frunzã micã, galbenã ca un soare. Frunzulita tremura de fricã, si cu jale mã ruga cu glas fermecator :
«Copile, picteazã-mã, nu mã arunca pe pamântul rece. Mã vei avea vie si frumoasã in albumul tãu.» Aceasta auzeam când tineam in mânã acea frunzulitã. Dupã ce am pictat-o, am luat-o si am pus-o intr-o carte, fiindcã mi-a fost milã sã o arunc, acesta a fost un moment important pentru mine.
Eu imi doresc de la mine, de la viatã, si de la talentul meu, pe care mi l-a dat Dumnezeu, sã devin un pictor adevãrat, sã am bani pentru a-mi ajuta mama, sã pot sã imi cumpãr o casa, la fel ca totii oamenii, si sã duc un trai de viatã linistit si modest, ca toatã lumea. Mai multe..

Bogdan Petriceicu Haşdeu

Scriitor, filolog, istoric, folclorist. Se trage dintr-o familie boiereasca de carturari din Basarabia. nascut in preajma Cetatii Hotinului, in satul Cristinesti, ca fiu al boierului nationalist si savant Alexandru Hajdau (1811-1872). Atat tatal sau cat si bunicul Tadeu au scris, e adevarat, in ruseste, insa au abordat subiecte din universul romanesc (folclorul si istoria nationala). Inaintasii sai erau carturari poligloti. A primit primele invataturi in Polonia, unde tatal sau era profesor la Vinita si Camenita. Bogdan copilareste, vara, la mosie si vorbeste de mic, in chip desavarsit, limbile romana, polona si rusa. Parintii se stabilesc in Basarabia, unde e elev la liceul din Chisinau (coleg cu C. Stamatim, ruda indepartata). Apoi frecventeaza Universitatea din Harcov, preocupat de amoruri trecatoare, dar si de studiu. Jurnalul misuna de nume de femei iubite. Citeste enorm; in timpul serviciului militar de trei ani la cavalerie cade de pe cal; chefuieste prin restaurante si se bate in duel, fiind ranit; ia parte la razboiul din Crimea, dar demisioneaza din armata.

Desi a facut scoala ruseasca si a trait inconjurat de rusi, Hasdeu are in inima imaginea draga a Moldovei. De aceea, la 19 ani (1857) trece in Moldova si e judecator la Cahul; apoi directorul si custodele bibliotecii din Iasi (1859-1862); vine la Bucuresti, unde editeaza revista Aghiuta (1863); devine deputat (1867); e director al Arhivelor Statului (1876) si membru al Academiei (1877). :::Mai mult:::

:: Biografie

:: Scrieri

AMINTIREA - Personalitati marcante în cultura si istoria Basarabiei, care din pacate nu mai sunt printre noi:

Gheorghe Briceag

Când îl vezi ai senzatia ca te-ai lovit de un Iisus reîncarnat. În realitate, Gheorghe Briceag este un veteran al gulagurilor sovietice, un luptator pentru reîntregirea natiei române.

Pe Strada Sevscenko din Balti, în mijlocul unei mase rusofone, la 80 de ani,
Gheorghe Briceag reprezinta simbolul luptei pe care românii o dau împotriva comunismului peste Prut. Are o înfatisare ciudata si o minte agera. Istoria ultimului secol ti-o spune raspicat, pe de rost. Cânta imnul României, strânge cu putere fata de masa si plânge. E în stare sa îti dea cu parul în cap daca i se pare ca îi pui câtusi de putin la îndoiala nationalismul feroce, pe care ti-l afiseaza prin comportament si vorbe. continuare

Interviu din Ziarul de Gardă

Sursa: http://www.romanism.net/page03_oameni_si_locuri.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu